Surveying Mcq's For JE/AE

  1.The curvature of the earth's surface, is taken into account only if the extent of survey is more than

a).100 sq km

b).160 sq km

c).200 sq km

d).260 sq km


2.Which of the following methods of contouring is most suitable for a hilly terrain?

a).Direct method

b).Square method

c).Tachometric method

d).Cross-sections method


3.The size of a plane table is

a).750 mm × 900 mm

b).600 mm × 750 mm

c).450 mm × 600 mm

d).300 mm × 450 mm


4.The angle between the plane of the equator and the plane of the ecliptic, is known as obliquity of the ecliptic and its value is

a).22° 30'

b).23° 27'

c).23° 30'

d).24° 0'


5.For a Tachometer the additive and multiplying Constants are Respectively

a).0 and 100

b).100 and 0

c).0 and 0

d).100 and 100


6.Three point problem can be solved by

a).Tracing paper method

b).Bessels method

c).Lehman’s method

d).all of the above


7. International Date Line Is Located Along

a).Standard meridia

b).Greenwich meridian

c).Equator

d). 180° Longitude


8.The length of a chain is measured from

a).centre of one handle to centre of other handle

b).outside of one handle to outside of other handle

c).outside of one handle to inside of other handle

d).inside of one handle to inside of other 


9.With the rise of temperature, the sensitivity of a bubble tube

a).decreases   

b).increases

c).remains unaffected   

d).none of the above


10.Direct Method of Contouring is

a).quick method

b).adopted for large surveys only

c).most accurate method

d).suitable for hilly terrains


11.Triangulation surveys are carried out for locating

a).Control points for surveys of large areas

b).Control points for photogrammetric surveys

c).Engineering works, i.e. terminal points of long tunnels, bridge abutments, etc.

d).All the above  


12.Accidental Errors are 

a).Do not follow any definite   mathematical Laws

b).Cannot be removed by applying corrections to the observed values

c).Are generally small

d).All the above


13.The number of Horizontal Cross Wires in a stadia Diaphragm is

a).one

b).two

c).three

d).four


14.If the length of a chain is found to be short on testing, it can be adjusted by 

a).straightening the links

b).removing one or more small circular rings

c).closing the joints of the rings if opened out

d).all of the above

 

15. If the double application of principle of reversion, the apparent Error is 

a).equal to true error

b).half the true error

c).two times the true error

d).four times the true error


16.Closed Contour, with higher value inwards, Represent a

a).depression

b).hillock   

c).plain surface

d).none of the above


17.Refraction Correction is 

a).completely eliminates curvature correction

b).partially eliminates curvature correction

c).adds to the curvature correction

d).has no effect on curvature correction


18.The Declination and Right Ascension of the sun becomes 23°27' N and 90° Respectively on 

a).March 21

b).June 21

c).September 21

d).December 22


19.The Declination and Right Ascension of the sun becomes 23°27' S and 270° Respectively on 

a).March 21

b).June 21

c).September 21

d).December 22

 

20.Overturning of vehicles on a curve can be avoided by using

a).compound curve

b).vertical curve

c).reverse curve

d).transition curve   



  Answers

1.D   2.C  3.B  4.B  5.A  6.D  7.D   8.B  9.A    10.C  11.D  12.D   13.C   14.A  15.D   16.B    17.B  18.B  19.D  20.D

  

  

  







Comments

Popular posts from this blog

CPM and PERT MCQ'S

IMPORTANT CPM AND PERT MCQ'S FOR JE AND AE LEVEL